Uitgebreide info over de studielening

door: Dirk-Jan van Gilze (financieel expert)

Het vragen van advies is een goedkope en makkelijke optie, alvorens een lening af te sluiten. Zeker over de studentenlening doen zich verschillende verhalen de ronde. Vraag advies bij een bank of via het DUO. Maar liever nog via een onafhankelijke adviseur. Deze heeft er geen belang bij dat jij een lening afsluit bij een bepaalde instelling, maar dat jij de juiste lening afsluit. Daar kan een onafhankelijke adviseur het beste bij helpen. Op het internet zijn diverse adviseurs te vinden. Vergelijk gerust zelf de offertes van enkele banken en kredietverstrekkers met elkaar, alvorens een besluit te nemen.

Rente
De rente van de studentenlening is vaak een stuk lager dan de rente bij andere leningen, zoals het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Daar is een eenvoudige reden voor te geven. Banken denken namelijk aan zichzelf in de toekomst. Hoe positiever een cliënt zich gedurende de studentenlening bij de bank voelt, hoe groter de kans dat deze cliënt bij de bank blijft na het behalen van zijn diploma en het hebben van een salaris. De cliënt zal in de toekomst misschien vaker een lening af willen sluiten, of een hypotheek nodig hebben om een huis te bekostigen. Voor banken is de studentenlening wat dat betreft vooral een investering in de toekomst.

Omzetten naar doorlopend krediet
De studentenlening vertoont veel overeenkomsten met het doorlopend krediet, een van de meest gebruikte leenvormen in ons land. Het doorlopend krediet is mede zo populair vanwege haar flexibiliteit. Zo kunnen afgeloste delen weer opnieuw worden opgenomen en bepaal je als lener zelf hoeveel geld je opneemt. Daarmee beïnvloed je grotendeels zelfs het – toch al vrij lage – rentebedrag. Na het behalen van je diploma wordt de openstaande studentenlening automatisch omgezet naar een doorlopend krediet. Nu je verzekerd bent van een inkomen, kun je de lening beginnen af te betalen.

Afbetalen na de studie
Het grote voordeel van de studentenlening is dat je het openstaande bedrag pas hoeft af te lossen na het behalen van een diploma. Tot die tijd kun je het geleende geld gewoon gebruiken, zonder je zorgen te hoeven maken over de aflossing ervan. Zeker wanneer je geleend hebt bij het DUO zit je er goed bij, want je hebt vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen.

Leen verantwoord
Lenen gaat nooit vanzelf. Hoe makkelijk een lening ook is te krijgen, je moet altijd voor ogen houden dat je met geld bezig bent. Geld dat niet van jou is. En dat is gelijk een risico, want niemand wil blijven zitten met een grote schuld. Verdiep je daarom altijd in een lening, door offertes en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Ga in gesprek met banken en kredietverstrekkers. Pas als zij in staat zijn je te overtuigen, weet je zeker dat je goed zit.

Lening via een bank of het DUO
Er zijn verschillen tussen het lenen via een bank en het DUO. Het kan geen kwaad om deze verschillen met elkaar af te wegen, alvorens een besluit te nemen.